Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Σούγια - Αρχαία Λισσός

Αρχαία Λισσός, Σούγια, Χανιά (Ancient Lissos, Sougia, Chania)
Η διαδρομή Σούγια - Αρχαία Λισσός χρειάζεται περίπου 1 ώρα περπάτημα για κάθε κατεύθυνση. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με βαρκάδα μία από τις δύο κατευθύνσεις αν θέλουμε να κουραστούμε λιγότερο αρκεί να κάνουμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις στη Σούγια.  Για παράδειγμα μπορούμε να πάμε στη Λισσό περπατώντας, να κολυμπήσουμε και να ξεκουραστούμε εκεί και στη συνέχεια να έρθει να μας παραλάβει βαρκάκι το οποίο θα έχουμε κλείσει από πριν.
Επειδή είναι σύντομη διαδρομή είναι πολύ βολικό να την κάνουμε απογευματινές ώρες που έχει λιγότερη ζέστη. Ένα μέρος της διαδρομής βέβαια είναι σε σκιερό φαράγγι, κάτι που την κάνει ευκολότερη, αλλά δεν θεωρείται εύκολη, μια που έχει αρκετή ανηφόρα και είναι κουραστική στους απροπόνητους περιπατητές.

Το ξεκίνημα της διαδρομής γίνεται από την είσοδο του φαραγγιού που βρίσκεται στο λιμανάκι της Σούγια δυτικά και για περίπου μισή ώρα θα χρειαστεί να ανηφορίσουμε στο βουνό. Έπειτα για 10 λεπτά περίπου θα περπατήσουμε στην κορυφή του βουνού, σε τοπίο γεμάτο αγκαθωτούς θάμνους με λίγα δέντρα. Μόλις φτάσουμε στην άκρη του βουνού, θα αντικρίσουμε κάτω την παραλία της Λισσού, μέρος του αρχαιολογικού χώρου (σώζονται ερείπια ναού του Ασκληπιού με πολύ όμορφο ψηφιδωτό στο πάτωμα) και ένα εκκλησάκι. Θα χρειαστεί να κατηφορίσουμε περίπου για 20 λεπτά ακόμα το βουνό για να φτάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο και την παραλία. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής και ως συνήθως είναι σημαδεμένο με κιτρονόμαυρα βαψίματα και στοίβες από πέτρες. Από τη Λισσό μπορούμε να συνεχίσουμε το περπάτημα και να φτάσουμε στην Παλιόχωρα. Η διαδρομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αποτελεί μέρος του μονοπατιού Ε4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου