Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης, Χανιά (Agia Irini Gorge, Chania)
Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα φαράγγι στο νομό Χανίων, μετά από το φαράγγι της Σαμαριάς. Είναι μήκους 7 χιλιομέτρων και θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες για να το διασχίσετε ξεκινώντας από την κορυφή του (χωριό Αγία Ειρήνη) και κατηφορίζοντας προς τη Σούγια.
Είναι μέρος του μονοπατιού Ε4 και θεωρείται πολύ εύκολη διαδρομή. Είναι κατηφορική, χωρίς ιδιαίτερα απόκρημνες περιοχές, με μονοπάτι ευδιάκριτο και σχεδόν στο σύνολό της έχει σκιά. Το μόνο δύσκολο κομμάτι της είναι στο τέλος του φαραγγιού, μετά την έξοδό του που πρέπει να περπατήσουμε περίπου 5,5 χιλιόμετρα σε άσφαλτο για να φτάσουμε στη Σούγια. Εκεί υπάρχει καφετέρια όπου μπορούμε να ξεκουραστούμε και σε περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε το ασφάλτινο κομμάτι να καλέσουμε ταξί από Σούγια.

Σε όλη τη διαδρομή μας συντροφεύει η μυρωδιά από φασκόμηλο και ο ήχος από τζιτζίκια. Το φαράγγι είναι κατάφυτο από διάφορα φυτά, πεύκα, πλατάνια, χαρουπιές, κυπαρίσσια, κ.α. Κάθε χιλιόμετρο υπάρχει μεταλλική ένδειξη της απόστασης σε ξύλινους πασσάλους. Σε πολλά σημεία θα συναντήσουμε μέρη για αναψυχή με τουαλέτα, νερό και παγκάκια. Επειδή η ύδρευση του φαραγγιού δεν είναι εγγυημένη (όταν πέρασα εγώ το φαράγγι είχε διακοπή νερού!), καλό θα ήταν να κουβαλάτε 1 μισόλιτρο μπουκάλι νερού για την διαδρομή.
Αν και το φαράγγι θεωρείται εύκολο και είναι κατάλληλο να το διασχίσουν ακόμα και παιδιά δεν θα πρέπει να αμελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα παπούτσια.
Σε περίπτωση που διαμένουμε στη Σούγια και θέλουμε να περάσουμε το φαράγγι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λεωφορείο που φεύγει από εκεί στις 07.00 το πρωί (εκτός Κυριακής που φεύγει 12.00) και να ακολουθήσουμε τον δρόμο επιστροφής προς τα Χανιά. Μετά από περίπου 1 ώρα, το λεωφορείο μπορεί να μας αφήσει στην είσοδο του φαραγγιού, από όπου μπορούμε να το διασχίσουμε. Σε περίπτωση που έχουμε παρέα με αυτοκίνητο στην Σούγια θα ήταν χρήσιμο να συνεννοηθούμε μαζί τους ώστε όταν φτάσουμε στην έξοδο του φαραγγιού να έρθουν να μας παραλάβουν και να γλυτώσουμε τα 5,5 χιλιόμετρα περπάτημα που πρέπει να κάνουμε μετά στην άσφαλτο για να φτάσουμε στη Σούγια. Προσοχή, γιατί δεν έχουν όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ικανοποιητικό σήμα στην έξοδο του φαραγγιού και ίσως χρειαστεί να περπατήσετε μερικές εκατοντάδες μέτρα μέχρι να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας.
Σε περίπτωση που θέλετε να περάσετε το φαράγγι ξεκινώντας από Χανιά, η λύση πάλι είναι το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που ξεκινά 05.00 το πρωί. Περίπου στις 06.00 θα φτάσετε στην είσοδο του φαραγγιού και γύρω στις 09.00 στην Σούγια... Εξαίρεση αποτελούν οι Κυριακές, που το λεωφορείο ξεκινά 07.30 από Χανιά.
Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα και να περάσετε τη μέρα σας μέχρι το απόγευμα που πάλι με το λεωφορείο (περίπου 18.15) θα γυρίσετε στα Χανιά. Τις Κυριακές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για επιστροφή και το λεωφορείο που φεύγει από Σούγια στις 12.00!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου